Johan van der Bent terechte winnaar van de winterranking!

Na vijf winterrankings ging de finaleavond van start. Hiervoor had de top-16 na die vijf rankings zich geplaatst, maar door het afmelden van Maart van der Plas kwam hier ook nog Richard Cornelissen bij als invaller. Dit was allemaal al bekend voordat de loting afgelopen donderdag al plaatsvond, waar er ook een aantal interessante poules uit de kokers kwamen.

Waar er vorig jaar heel veel 180’ers en finishes werden gegooid op de finaleavond, was dat nu helaas niet zo. In de poulefase zijn er alleen maar twee 180’ers gegooid (of doorgegeven) door Kees Zuijderduijn en daarnaast wist Johan van der Bent ook nog een 150 finish te produceren.
Maar spannend was het wel in de poulefase. In poule A eindigden er drie man op hetzelfde aantal punten, waardoor het legsaldo doorslaggevend werd. Daardoor was Dennis van Delft, die volgens de potindeling de ‘minste’ was van de poule, eerste geworden en Ferry van Slingerland tweede. Jan van Rijn zat helaas aan de verkeerde kant van de schifting en werd derde.
Ook was de uitschakeling van poulehoofd Wilco Kuijt verrassend te noemen. Zijn tweede plek na vijf rankings heeft hij niet weten te verzilveren. Hierdoor ging Coen van der Plas door naar de knock-out fase, terwijl hij ook net als Dennis niet de verwachtte persoon was dit te halen. Hier bleef het ook niet bij, want ook Bryan Star ging door naar de knock-out fase als de laagst-geplaatste speler van de poule.

Door die verrassende resultaten in de poules dus ook een aantal onverwachte namen bij de laatste acht. Drie van de vier poulewinnaars gingen daarna door naar de halve finale, want alleen Jack Spaanderman verloor als poulewinnaar van Michel van Velzen in de kwartfinale.
In de halve finale kwam dan de wedstrijd tussen Elmer Kralt en Johan van der Bent, die allebei door velen werden getipt als de grote kanshebbers op de eindoverwinning. Eerder in een ranking won Elmer overtuigend van Johan, maar deze keer was Johan de uiteindelijke overwinnaar met 5-2. De andere halve finale tussen Michel van Velzen en Dennis van Delft was zeer spannend. Michel leek op weg naar een snelle overwinning, maar na een 4-1 voorsprong trok Dennis de wedstrijd naar zich toe en won met 5-4.

Dennis, de verrassing van de avond, mocht de finale gaan spelen tegen Johan. Helaas werd het hier nooit echt spannend, want Johan gaf geen leg weg in de finale en won met 6-0. Hierdoor heeft Johan zijn koppositie van de vijf rankings verzilverd en is daardoor ook de terechte winnaar van de winterranking.
De wedstrijd om de derde plek was een stuk spannender. Michel kwam hier op een 3-1 voorsprong, maar liet de overwinning opnieuw uit handen glippen en verloor met 4-3 van Elmer.

In de knock-out fase werden er ook weinig 180’ers en hoge finishes gegooid/doorgegeven, want alleen Johan gooide een 180 en Michel was de enige met een 100+ finish, namelijk 112. Hierdoor komt het totaal aantal 180’ers op een zeer laag aantal van drie te staan, al mag de hoogste finish van 150 van Johan in de poulefase er natuurlijk wel zijn.

Hierdoor komt de succesvolle winterranking aan zijn einde, maar de KDV gaat gewoon door. Op zaterdag 10 februari zal er een koppeltoernooi zijn en voor wie alvast niet kan wachten op de volgende rankingserie: Er komt natuurlijk weer een zomerranking aan. Tot de volgende keer!